Partidul Patrioților salută inițiativa Parchetului European (EPPO) care a anunțat că investighează achizițiiile de vaccinuri împotriva COVID-19 în țările din Uniunea Europeană (UE).

Așa cum a declarat și președintele Partidului Patrioților, Iulian Surugiu, o astfel de anchetă este necesară pentru lămuruirea aspectelor legate de cheltuirea banilor publici, în scopul acestei campanii de achiziții, cu precădere în România. În țara noastră, costul achiziilor de vaccinuri depășește un miliard de euro, bani cu ajutorul cărora s-ar fi putut construi spitale, autostrăzi sau drumuri.

Din datele oficiale reiese că, în perioada pandemiei de Coronavirus, Comisia Europeană a încheiat contracte pentru până la 4,2 miliarde de doze dentru vaccinuri împotriva COVID-19. Până pe 7 septembrie 2022 au fost livrate 1,7 miliarde de doze.

Așa cum reiese din informațiile Capital, mai mult de jumătate din cele 4,2 miliarde de doze cumpărate sau rezervate de UE sunt furnizate de asocierea americano-germană Pfizer-BioNTech.

Cele mai importante clauze ale contractelor furnizate țărilor din UE, inclusiv România, în special cele privind preţurile, sunt confidenţiale.

Acest lucru a fost de multe ori criticat de membri ai Parlamentului European.

​„Această confirmare excepțională vine având în vedere interesul public extrem de ridicat. Nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă”, se arată într-un comunicatul Parchetului European.

Comisia Europeană a încheiat contracte pentru până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19. Până pe 7 septembrie 2022 au fost livrate 1,7 miliarde de doze.

Mai mult de jumătate din cele 4,2 miliarde de doze cumpărate sau rezervate de UE sunt furnizate de asocierea americano-germană Pfizer-BioNTech.

Numărul de doze pentru care Comisia Europeană a încheiat contracte:

BioNTech și Pfizer – 2,4 miliarde doze

Moderna – 460 milioane doze

AstraZeneca – 400 milioane doze

Johnson & Johnson – 400 milioane doze

Novavax – 200 milioane doze

Valneva – 1,2 milioane doze

Sanofi-GSK – 300 milioane doze

HIPRA Human Health – 250 milioane doze