În istoria omenirii, este bine cunoscut că, în perioadele de criză, unii oameni de afaceri sau companii acumulează capital, prin realizarea de afaceri cu statul.

De regulă, persoanele sau companiile de acest tip nu sunt implicate în politică, fiind preocupate exclusiv de afacerile proprii.

Atunci când ești persoană publică sau politician, a face într-o perioadă de criză contracte oneroase cu statul este nu doar ilegal ci și imoral, iar cei care au făcut  astfel de „afaceri”, de regulă, ar trebui să plătească din punct de vedere legal.

Românii se întreabă unde se încadrează societatea noastră, în condițiile în care, România a trecut printr-o pandemie, acum este în plină criză energetică și probabil, în viitor va trece printr-o criză alimentară.

Înainte de a mă pronunța, vă voi prezenta câteva aspecte, urmând ca o concluzie să fie trasă de fiecare dintre cetățenii români, dar mai ales de politicienii care ne-au condus în ultimii 33 de ani.

Astfel, pandemia prin care am trecut a venit ca o mănușă pentru cei care au gestionat țara în perioada respectivă, dar și pentru clientela politică a acestora.

Ca și cum nu ar fi terminat cu planurile de subminare a economiei românești, aceștia au trecut la pasul următor, devalizarea bugetului de stat al României și îndatorarea țării pentru generații. Aflăm acum, la doi ani de la pandemie, că achizițiile de măști, materiale sanitare (de care aveau nevoie cetățenii), inclusiv mijloacele de producție necesare realizării acestora, au fost făcute doar de apropiați ai clasei politice, la prețuri uriașe, în timp ce noi toți eram ținuți în casă ca niște proști.

Vă aduceți aminte că eram amenințați cu amenzi uriașe, sau chiar cu închisoarea dacă părăseam domiciliile fără celebra declarație.

Mai mult, seniorii țării aveau voie să iasă doar în anumite perioade, desigur cu declarația pe propria răspundere completată cu responsabilitate, cu masca pe față și mănușile în mâini.

Guvernanții au impus populației să-și achiziționeze măști și mănuși chirurgicale din banii lor, la niște prețuri astronomice. Nu conta faptul că majoritatea pensionarilor aveau pensia minimă și o cheltuială în plus nu ducea decât la destabilizarea bugetului propriei familii iar de la statul român a primit doar promisiuni, așa cum ne-au obișnuit, neonorate.

De asemenea, ne aducem aminte de celebrele conferințe de presă, în care eram anunțați, de cele mai multe ori în jurul orei 24, de noi reguli care se aplicau de a doua zi, fără ca măcar să ofere românului minimul de timp necesar pentru a se putea conforma acestora, sau în care șeful guvernului ne anunța, cu multă pompă, că țara noastră este capabilă să producă măști FFP2.

Acum aflăm că, în privința măștilor, acest premier ne-a mințit fără ca măcar să clipească, în timp ce el folosea măști produse în alte state, pe noi ne punea să achiziționăm și să purtăm măști neconforme.

Ne aducem aminte de același prim ministru care, în timp ce eram închiși în case, iar copiii noștri erau obligați să învețe „on line”, acesta își sărbătorea ziua de naștere în sediul guvernului, fără mască și cu foarte mulți invitați din executiv.

Noi, cetățenii români, trebuia să fim ținuți închiși în casă pentru a nu vedea contractele dubioase atribuite clientelei politice, desigur, cum alt fel decât prin încredințare directă, mințind cu multă convingere că toate acestea sunt făcute pentru „binele nostru, al tuturor”.

Ca român mă întreb, câți bani au făcut „băieții deștepți”, dar și o parte dintre autoritățile care dădeau contractele cu dedicație și aprobările pentru aducerea de măști și echipamente sanitare, precum și pentru pentru folosirea aeronavelor MApN și câte și mai câte.

Poate că acum DNA nu se va opri doar la primele „trepte” ale afacerilor din pandemie și va continua verificările asupra tuturor achizițiilor făcute, până la „vârf”. Totodată, ne exprimăm speranța (că doar asta ne-a mai rămas), că vor fi verificate averile și profiturile făcute de unii „oamenii de afaceri” cu puternice conexiuni politice, în timp ce alții își plângeau morții.

Partidul Patrioților atrage atenția politicienilor în cauză, dar și celor care au condus țara timp de 33 de ani, că ar trebui să realizeze că poporul român începe să se trezească și că vor trebui să dea seama pentru toate aceste lucruri făcute .

Iulian Surugiu
Presedinte Partidul Patrioților