Jandarmeria Română a fost înființată la data de 3 aprilie 1850, printr-un ofis domnesc,prin care domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând:

 “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Ulterior, Domnitorul Unirii-Alexandru Ioan Cuza, a modernizat Jandarmeria Română.

Ulterior, de-a lungul vremii au avut loc și alte reorganizări.

Jandarmeria Română, ca parte a Ministerului de Război a luat parte la bătăliile Războiului de independenţă din anii 1877-1878, numeroși jandarmi fiind decorați cu medaliile “Apărătorii Independenţei” şi “Crucea Trecerii Dunării“.

În zilele noastre, jandarmii alături de colegii lor polițiștii,conform competențelor legale specifice,au misiuni specifice pentru asigurarea,menținerea și respectiv restabilirea  ordinii și liniștii publice,prevenirea infracțiunilor stradale, protecția participanților la manifestări publice, protecția obiectivelor strategice.

Jandarmii au servit și servesc Patria și în teatrele de operațiuni externe sub egida multor organizații internaționale.

În contextul războiului neprovocat și nejustificat al Rusiei în Ucraina dar și al amenințărilor hibride la adresa securității României, UE și al NATO, Jandarmeria Română alături de celelalte componente ale sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională trebuie să beneficieze de cele mai bune condiții de instruire, dotare, salarizare,pensionare pentru a fi în măsură în orice moment să-și apere Patria, chiar cu prețul vieții.

Facem un apel pe această cale, să se înceteze cu presiunile de orice fel la adresa justiției privitor la dosarul ”10 august”, iar aceasta să-și exercite cu celeritate rolul său, în deplin acord cu legea.

Jandarmeria Română nu are altă misiune decât aceea consfințită de lege și nu de a judeca o guvernare sau alta, un lider politic sau altul în funcție de care să-și facă sau nu datoria la un moment dat.

Jandarmeria Română nu trebuie timorată și trebuie să fie o instituție independent și profesionistă, fără nici o legătură cu clasa politică.

Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, doresc să urez tuturor Jandarmilor sănătate, fericire,intervenții sigure și un sincer 

La Mulți Ani Jandarmeria Română!

Președintele PARTIDULUI PATRIOȚILOR

Iulian SURUGIU