Moneda fizică sau card bancar

Moneda fizică sau card bancar

Dragi români, Partidul Patrioților a luat act cu profundă îngrijorare de noile idei promovate de birocrații de la Bruxelles în ceea ce privește eliminarea totală a monedei fizice ca mijloc de plată făcută, chipurile, pentru eliminarea fraudelor fiscale.

În fapt, printr-o asemenea măsură se urmărește controlul total al populației, inclusiv în ceea ce privește accesul la propriile economii.

Astfel, autoritățile ar putea controla folosirea de către cetățeni a banilor economisiți, limitând consumul în funcție de interesele de moment ale guvernanților sau a instituțiilor financiare. De exemplu, chiar și acum, sub pretextul luptei împotriva finanțării terorismului și a crimei organizate nu puteți depune sau retrage decât sume limitate de bani numerar fără a da explicații, deși acestea sunt rezultatul muncii dumneavoastră.

În prezent, dacă doriți să scoateți sume mai mari de bani fizici, vă confruntați cu birocrația excesivă a băncilor sau cu plata unor comisioane bancare, ascunse sau la vedere, cu impact direct asupra economiilor dumneavoastră.

Considerăm că, prin lucrurile prezentate mai sus, cât și prin impunerea utilizării exclusive a cardurilor bancare se urmăresc mai multe aspecte, cu influență asupra traiului de zi cu zi al românilor, astfel:

– favorizarea creșterii profiturilor, și așa uriașe, ale băncilor;

– distrugerea gospodăriilor individuale țărănești. Vă dați seama că, badea Ion sau tanti Lenuța, atunci când vă vând fructe, legume sau orice alte produse din gospodăria lor nu au pos pentru a putea face târgul;

– controlul cumpărăturilor și a vieții dumneavoastră. Marile companii de carduri ca Visa, Mastercard, American Express etc., ar putea, în mod arbitrar, lua decizia de a nu vă mai permite achiziția unu anumit produs, sau de la o anumită companie. Acea firmă ar putea fi a dumneavoastră, aspect care v-ar băga în faliment. O astfel de decizie a fost luat de Visa și Mastercard în 2008, în America de Nord, când, pentru o perioadă, nu au mai permis achiziția de produse din tutun folosind aceste mijloace electronice de plată.

Totodată, am constatat cu uimire și faptul că, majoritatea băncilor care activează pe teritoriul României nu permit cetățenilor acestei țări să-și deschidă conturi decât în moneda națională. Astfel, dacă doriți să vă păstrați economiile rezultate în urma muncii dumneavoastră în străinătate, va trebui s-o faceți în moneda națională, însă dobânzile oferite nu acoperă rata inflației. Rezultatul, pierderea unei importante părți din economiile dumneavoastră. Asta ca să nu mai vorbim de rata de schimb (cu, sau fără comisioane) la care trebuie să schimbați moneda străină în lei. Ca urmare, și aici mai pierdeți din economii în favoarea instituțiilor financiar-bancare.

Având în vedere cele menționate, Partidul Patrioților somează autoritățile române introducerea în legislația României a unor prevederi exprese care să permită funcționarea pe teritoriul național a ambelor mijloace de plată (numerar și electronic), precum și pentru obligarea tuturor băncilor de a permite populației să-și deschidă și să dețină conturi și în principalele valute (euro, dolari americani, lire sterline).

Iulian Surugiu
Presedinte Partidul Patrioților