Una dintre cele mai vechi meserii de pe teritoriul țării noastre este mineritul, indiferent dacă vorbim de extracția de aur, sare, minereuri utile sau cărbune. În perioada modernă, încă din secolul al XIX-lea, mineritul din România a luat avânt, făcând din țara noastră o autoritate în materie. După 1989, autoritățile din țara noastră, la presiunea unor persoane din afara țării, dar cu interese în domeniu, au sabotat acest domeniu de activitate, acțiuni care au dus la dispariția aproape completă a meseriei de miner.

Astfel, mineritul din România a fost subfinanțat de clasa politică de la București, meseria de miner a fost denigrată și foarte prost plătită, au fost închise minele, la conducerea exploatărilor miniere rămase au fost numite persoane din clientela politică care nu au nicio legătură cu mineritul etc.

Toate acestea au culminat cu recentul accident de muncă de la cariera de la Jilț, în urma căruia și-au pierdut viața trei mineri. Sătui de un astfel de tratament și de nepăsarea autorităților de la București, în special a ministrului Virgil Popescu, minerii din Complexul Energetic Oltenia au declanșat un conflict de muncă.

Dragi ortaci, Partidul Patrioților este alături de mișcarea voastră de protest și, conform programului politic al partidului, solicită de urgență următoarele:

–  schimbarea conducerii CEO și numirea în funcțiile manageriale a unor persoane competente;

– creșterea finanțării activității miniere din România, necesară retehnologizării mineritului, aspect care ar duce la independența energetică a țării noastre;

– alocarea de fonduri pentru creșterea securității muncii din minerit pentru a nu mai înregistra accidente de muncă;

– creșterea nivelului de salarizare, în conformitate cu importanța și pericolul muncii minerilor;

– scăderea vârstei de pensionare și a stagiului complet de muncă pentru mineri;

– redeschiderea exploatărilor de minereuri utile de la Brad, Cavnic, Roșia Montană, Roșia Poieni, Somova, Altîn Tepe etc., necesare redevenirii României independente de materiile prime din import;

– anchetarea modului în care au fost privatizate exploatările de marmură, granit sau bazalt din țara noastră și luarea măsurilor juridice și economice care se impun;

– reanalizarea contractului CEO cu OMV Petrom;

– demisia imediată a ministrului energiei, Virgil Popescu.

Ortaci, în cazul în care autoritățile actuale nu vor face lucrurile menționate, după venirea la putere a Partidului Patrioților, noi vom milita pentru punerea în aplicare a măsurilor pe care vi le-am enumerat!

Ștefan Birică
Prim-vicepreședinte
Partidul Patrioților