Pentru România data de 9 mai este una deosebit de importantă, cu o semnificație mult mai mare decât pentru orice alt stat din lume. Astfel, astăzi, 9 mai 2024, se împlinesc 147 de ani de la celebra declarație din Camera Deputaților a ministrului de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu: „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare. Independența noastră nu este îndreptată împotriva nimănui, ci are drept obiectiv final dezvoltarea stării morale și materiale a națiunii. Vrem să fim independenți pentru că vrem să trăim cu viața noastră proprie ei”.
Proclamarea Independenței de Stat a României a marcat nu doar începutul modernizării României, ci și testarea prin „foc și pară” a tinerei Armate Române în Războiul de Independență ce a urmat, purtat împotriva Imperiului Otoman. Armată de care actualii politicieni români și-au bătut joc prin subfinanțare, înzestrare deficitară și descurajarea sistematică a tinerilor de a urma o carieră militară.

Pentru guvernanții României de după 1989 cuvintele rostite de Mihail Kogălniceanu sunt doar simple vorbe, aceștia dovedind o crasă nepăsare față de bunăstarea poporului român și a societății noastre în ansamblul său, contrar celor afirmate și susținute prin întreaga sa activitate de politicianul din 1877.

Mai mult chiar, zilele trecute, domnul Ciolacu, premier vremelnic al acestei țări, uitând că Mihail Kogălniceanu era moldovean, își permite să jignească locuitorii unei întregi provincii românești.

De asemenea, la 9 mai 1945, la cartierul general al Armatei Roșii de la Berlin, are loc semnarea capitulării totale și necondiționate a Germaniei naziste și marcarea revenirii Europei la pace și aparentă normalitate. Din păcate, pentru România această dată a însemnat însă și instaurarea regimului totalitar impus de Moscova, de sub care țara noastră va ieși abia în decembrie 1989.
Tot la 9 mai, dar în 1950, Ministrul de Externe al Republicii Franceze, Robert Schuman, anunța formarea CECO (Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului) și enunța principiile acesteia, principii care stau și astăzi la baza construcției comunității europene. Privind cu obiectivitate aceste principii, trebuie să constat că actualii lideri ai Uniunii Europene, orbiți de necesitatea păstrării puterii, tind să uite ideile promovate de Robert Schuman și, cu largul concurs al clasei politice din statele membre, să promoveze interese străine populației Europei.

Totodată, la 9 mai 1994, România obține statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale și, de asemenea, Senatul Statelor Unite ale Americii dă un vot pozitiv aderării țării noastre la NATO.
Români, acum în pragul alegerilor locale și pentru Parlamentul European, vă îndemn pe toți să ieșim la vot și dacă sunteți sătui de PSD, PNL, UDMR, PMP sau USR și vă doriți o schimbare radicală a clasei politice, să dăm o șansă și partidelor care nu au mai fost la guvernare!